Původ receptury Prazdroje je svázán se vznikem plzeňského měšťanského pivovaru. Při první várce 5. října1842 se sládkovi Josefu Grollovi povedlo vytvořit pivo vskutku unikátní barvy a chuti. Dlužno říci, že se mu to podařilo omylem, neboť byl původně přizván na vaření piva klasického bavorského typu. Místní měkká voda, kvalitní žateckýchmel a nová anglická metoda zpracování sladu však způsobily, že čerstvá várka po svém naražení 11. listopadu překvapila nebývalou kvalitou.
Od roku 1843, jen o půl roku později mohli toto pivo ochutnat i Pražané, neboť Jakub Pinkas, toho času ještě krejčí, si nechal přivézt na povozu z Plzně dvě vědra s touto novinkou a dal je ochutnat svým známým. To se velmi dobře ujalo a tak se z krejčího rychle stal hostinský. Ve svém domě na Jungmannově náměstí, kde měl krejčovskou dílnu, zřídil výčep. Od té doby se U Pinkasů čepuje, bez přerušení až do současnosti, už jen plzeňské pivo a v Praze tak vznikla první plzeňská pivnice. Tím Jakub Pinkas zakládá tradici jedné z nejslavnějších staročeských hospod, U Pinkasů.
Nové pivo si rychle získalo věhlas a začalo se i vyvážet. S tím samozřejmě přišly i různé plagiáty, proti kterým plzeňský pivovar bojoval registrací různých ochranných známek, z nichž ta současná vznikla teprve na sklonku 19. století. Registrována byla v roce 1898, a to dvojjazyčně, česky jako „Plzeňský Prazdroj“ a německy jako „Pilsner Urquell“.
Po privatizaci se začalo důsledně užívat delší německé varianty Pilsner Urquell. Národ však tento název nepřijal, a tak se nejčastěji slyší označení Plzeň, i když v některých může evokovat asociaci na příbuzný Gambrinus.
Pilsner Urquell se vařil v roce 2007 již ve třech pivovarech - ruskáKaluga, polskéTychy a plzeňský pivovar. V roce 2011 bylo vaření piva v Polsku ukončeno.
Přirozeně osvěžující nápoj bez konzervantů, umělých barviv a umělých sladidel. Vyrábí se unikátní technologií výroby přímo v nošovickém pivovaru v České republice. Speciální kvasinky produkují minimum...
Tradiční výroba Velkopopovického Kozla se datuje již od roku 1874. Každý, kdo dnes Kozla ochutná, dokáže už podle jediného doušku poznat, kolik péče jsme našemu pivu dali při jeho vaření a výběru suro...
Podmanivá chuť brusinek je přímo okouzlující. Frisco Brusinka v sobě skrývá tóny lehce sladkokyselých brusinek. Spíše sladší cider uchvátí chuťové buňky otevřené rozmanitosti a novým kombinacím.
Osvědčená kombinace zralých sladkých jablek s příjemnou kyselostí citrónu. Vyvážené spojení ovocné chuti a zlatavá jiskra nápoje nabízí opojivé osvěžení. Nechte se unést jablečnou harmonií s citrónovo...
Nejoblíbenější české pivo je nápojem pro každou příležitost. Gambrinus Světlý má všechny hlavní charakteristické přednosti piv vařených v Plzni, jimiž jsou především lahodně nahořklá chuť, sytá barva,...
Nejoblíbenější české pivo je nápojem pro každou příležitost. Gambrinus Světlý má všechny hlavní charakteristické přednosti piv vařených v Plzni, jimiž jsou především lahodně nahořklá chuť, sytá barva,...