Původ receptury Prazdroje je svázán se vznikem plzeňského měšťanského pivovaru. Při první várce 5. října1842 se sládkovi Josefu Grollovi povedlo vytvořit pivo vskutku unikátní barvy a chuti. Dlužno říci, že se mu to podařilo omylem, neboť byl původně přizván na vaření piva klasického bavorského typu. Místní měkká voda, kvalitní žateckýchmel a nová anglická metoda zpracování sladu však způsobily, že čerstvá várka po svém naražení 11. listopadu překvapila nebývalou kvalitou.
Od roku 1843, jen o půl roku později mohli toto pivo ochutnat i Pražané, neboť Jakub Pinkas, toho času ještě krejčí, si nechal přivézt na povozu z Plzně dvě vědra s touto novinkou a dal je ochutnat svým známým. To se velmi dobře ujalo a tak se z krejčího rychle stal hostinský. Ve svém domě na Jungmannově náměstí, kde měl krejčovskou dílnu, zřídil výčep. Od té doby se U Pinkasů čepuje, bez přerušení až do současnosti, už jen plzeňské pivo a v Praze tak vznikla první plzeňská pivnice. Tím Jakub Pinkas zakládá tradici jedné z nejslavnějších staročeských hospod, U Pinkasů.
Nové pivo si rychle získalo věhlas a začalo se i vyvážet. S tím samozřejmě přišly i různé plagiáty, proti kterým plzeňský pivovar bojoval registrací různých ochranných známek, z nichž ta současná vznikla teprve na sklonku 19. století. Registrována byla v roce 1898, a to dvojjazyčně, česky jako „Plzeňský Prazdroj“ a německy jako „Pilsner Urquell“.
Po privatizaci se začalo důsledně užívat delší německé varianty Pilsner Urquell. Národ však tento název nepřijal, a tak se nejčastěji slyší označení Plzeň, i když v některých může evokovat asociaci na příbuzný Gambrinus.
Pilsner Urquell se vařil v roce 2007 již ve třech pivovarech - ruskáKaluga, polskéTychy a plzeňský pivovar. V roce 2011 bylo vaření piva v Polsku ukončeno.
Velkopopovický Kozel Světlý je ideální pro přípravu „řezaného“ neboli polotmavého piva, které vzniká kombinací s tmavou variantou. Výsledkem je nápoj intenzivní karamelové chuti a jemné chmelové vůně,...
Nepasterizované G je nová „desítka“ z rodiny Gambrinus. Od klasické desítky se liší použitím speciálního procesu mikrofiltrace, který nahrazuje pasterizaci. Díky této šetrné úpravě zůstává pivo živé, ...
Nejoblíbenější české pivo je nápojem pro každou příležitost. Gambrinus Světlý má všechny hlavní charakteristické přednosti piv vařených v Plzni, jimiž jsou především lahodně nahořklá chuť, sytá barva,...
Nepasterizované G je nová „desítka“ z rodiny Gambrinus. Od klasické desítky se liší použitím speciálního procesu mikrofiltrace, který nahrazuje pasterizaci. Díky této šetrné úpravě zůstává pivo živé, ...
Cider Kingswood DRY je typický pro svoji sušší, v porovnání s původní variantou, méně sladkou osvěžující chutí. Alkoholický nápoj s obsahem alkoholu 5% se vyrábí řízeným kvašením jablečného moštu z pe...
Klasický představitel českých ležáků s historickou tradicí (pivovar Gambrinus byl založen v Plzni už v roce 1869) se vyznačuje lahodně hořkou chutí, sytě zlatou barvou a bohatou pěnou smetanové konzis...
Velkopopovický Kozel Světlý je ideální pro přípravu „řezaného“ neboli polotmavého piva, které vzniká kombinací s tmavou variantou. Výsledkem je nápoj intenzivní karamelové chuti a jemné chmelové vůně,...
Velkopopovický Kozel 11° vás odmění vypilovanou plnější chutí, která mu neubírá na pitelnosti. Díky třem druhům sladu spojených s jemnou hořkostí chmele získal Kozel 11° mnoho ocenění z prestižních do...
Gambrinus Dry je pivo, které svým sníženým obsahem cukrů a nízkou energetickou hodnotou splňuje nároky na zdravý životní styl. Je vyroben tradičním varním postupem z nejkvalitnějších domácích surovin....